Sunday, March 6, 2011

Amalkan memakan herba tradisional

Berikut merupakan beberapa jenis herba tradisional yang sering digunakan oleh masyarakat cina yang terkenal dengan amalan pemakanan kesihatan yang turun temurun.
  1. Sarang burung- sejenis makanan eksotik yang diperbuat daripada air liur burung layang-layang, baik untuk memelihara kecantikan kulit dan menambah selera makan.
  2. Halia- sering digunakan untuk mengatasi masalah sistem pencernaan, pembuangan angin di dalam tubuh dan mengubati masalah asid perut yang berlebihan
  3. Ginseng-dikatakan mampu menambah tenaga, mengurangkan tekanan dan meningkatkan daya ketahanan tubuh badan.
  4. Timun laut/gamat- ia dipercayai mengandungi mineral yang boleh membantu dalam merawat luka, memperbaiki peredaran darah dan merendahkan tekanan darah tinggi.
  5. Kulit limau tangerin kering-digunakan di dalam kebanyakan hidangan cina kerana dikatakan mampu memperbaiki sistem pencernaan dan menyembuhkan jangkitan. Terdapat kajian yang menunjukkan kulit limau mampu mengurangkan paras kolestrol di dalam tubuh dan membunuh sel kanser.

No comments:

Post a Comment