Tuesday, April 12, 2011

Kawal kandungan lemak tepu dalam makanan

Lemak tepu seperti di dalam mentega, keju dan daging boleh meyebabkan meningkatnya aras kolestrol di dalam darah. Sememangnya agak payah nak kawal kandungan lemak tepu dalam makanan sebab lemak tepu boleh dikatakan terdapat dalam kebanyakkan makanan harian yang kita makan. Walaupun macam tu, terdapat cara untuk mengurangkan kandungan lemak tepu dalam pemakanan seharian kita. Antaranya adalah dengan cara:
  1. Bila nak masak ayam atau ikan, buang bahagian kulit dan bahagian-bahagian yang berlemak.
  2. Gunakan susu tanpa lemak.
  3. Biasakan memasak menggunakan kaedah yang memerlukan minyak yang sedikit atau kalau boleh yang tak payah langsung nak guna minyak macam memanggang, merebus, membakar dan mengukus.
  4. Hadkan pengambilan telur terutamanya yang kuning telur. Kalau boleh cuma 2 biji seminggu.
  5. Gunakan cuma sedikit minyak seperti minyak jagung, kacang soya dan bunga matahari apabila hendak memasak.

No comments:

Post a Comment